Pellet – biopaliwo

20 października 2014 admin Pellet 0 Comments

Czy wiecie, że pellet był stosowany jako paliwo już na początku lat 20-tych XX wieku? Miało to oczywiście miejsce w Kanadzie. Do Europy pellet dotarł stosunkowo niedawno, a w Polsce dopiero zyskuje na popularności. Dlaczego pellet jest opłacalnym paliwem i jak powstaje?

Pellet to jednakowej wielkości pałeczki uzyskiwane w procesie rozdrabniania, suszenia, kondycjonowania i granulowania odpadów drzewnych, tj. trociny, kora i wióry, a także słomy, śruty rzepakowej, konopi, szyszek chmielowych, torfu, masy owocowej oraz makulatury. Dobrej jakości pellet musi być jasny, nie może się kruszyć i musi posiadać certyfikat uzyskany przez producenta.

Pellet to idealne paliwo – jest ekonomiczny i przyjazny dla środowiska. Produkowany jest z odpadów i pozwala na zaoszczędzenie nieustannie kurczących się zasobów naturalnych. Emisja dwutlenku węgla podczas spalania pelletu jest na takim samym poziomie co pochłonięcie dwutlenku węgla podczas wzrostu drzewa z którego pellet powstał, a więc bilans obiegu dwutlenku węgla jest zerowy. Popiół, który powstaje podczas spalania jest ekologiczny, można go użyć jako nawóz, choć warto zaznaczyć, że w wyniku spalania powstaje bardzo niewielka ilość popiołu. Stanowi on jedynie 0,2-0,4% masy spalonego paliwa. Wykorzystując pellet zmniejszamy także emisję dwutlenku siarki, pyłów oraz tlenków azotu.

Korzyści ze stosowania granulatu jako źródła energii jest jeszcze wiele, m.in. oszczędzamy miejsce potrzebne do składowania opału – pellet zajmuje 10 do 30 razy mniej miejsca niż drewno, kotły przeznaczone do spalania granulatu są prawie całkowicie bezobsługowe. Warto więc przeanalizować zalety pelletu, zakupić kocioł i cieszyć się niższymi kosztami ogrzewania domu i świadomością, że chronimy nasze środowisko.

Pellet czy brykiet?

11 października 2014 admin Bez kategorii 0 Comments

Każdy kto bierze pod uwagę korzystanie z biopaliw zastanawiał się nad pytaniem: czym się różni brykiet od pelletu i jakie paliwo jest bardziej opłacalne?

Zarówno pellet, jak i brykiet wytwarzane są z biomasy np. trocin i wiórów drzewnych czy słomy. Zasadnicza różnica dotyczy wielkości i kształtów. Pellet to granulat w formie pałeczek o średnicy do 25 mm – najbardziej rozpowszechnione mają wielkość 8 mm. Brykiet może mieć kształt kostki, walca lub krążka i jego średnica wynosi od 40 do 80 mm. Wielkość i kształt obu biopaliw determinuje też ich zastosowanie. Otóż pellet idealnie nadaje się do spalania w specjalnie do tego celu przeznaczonych kotłach z podajnikiem automatycznym. Natomiast brykiet można spalać w każdym kotle przeznaczonym do spalania węgla czy drzewa. Brykiet jest też bardzo wygodnym paliwem idealnie nadającym się do kominków. Dzięki odpowiednim kształtom bez większego trudu można go odpowiednio ułożyć w palenisku.

Wybór paliwa pociąga za sobą zakup kotła. Kocioł zgazowujący z automatycznym podajnikiem jest dużo droższy od standardowego kotła wielopaliwowego. Ale komfort i wygoda z posiadania takiego kotła jest nieporównywalnie większa. Wystarczy zasypać podajnik granulatem i przez kilka dni można zapomnieć o ogrzewaniu.

Podsumowując, pellet i brykiet to biopaliwa – są ekonomiczne i przyjazne dla środowiska. Które paliwo wybrać- to zależy od naszych potrzeb i preferencji.

Fakty i mity dotyczące brykietu

13 września 2014 admin Brykiet 0 Comments

Przyznacie, że kominek w salonie to nie tylko źródło ciepła. Kominek jest dla nas symbolem odprężenia i relaksu, kojarzy się z miłą atmosferą domowego ogniska. Dlatego w coraz większej ilości domów kominek zajmuje centralne miejsce w salonie. Aby osiągnąć zamierzony cel nie wystarczy odpowiedni wybór kominka i jego poprawna instalacja. Ważny jest materiał opałowy. Najbardziej opłacalnym paliwem stosowanym w tego rodzaju ogrzewaniu jest oczywiście brykiet. Przy wyborze brykietu warto więc zwrócić uwagę na kilka czynników. W tym poście zastanowimy się jakie mity są rozpowszechnione w naszym otoczeniu i czego warto unikać dokonując zakupu?

Czym kierujecie się wybierając brykiet? Najczęstszym kryterium jest cena. Jednak warto pamiętać, że jakość ma odzwierciedlenie w cenie, dlatego nie wszystko co tanie będzie dobre. Ponieważ brykiet często przywozimy w samochodzie osobowym i przechowujemy go przy kominku w salonie, warto zwrócić uwagę jak jest pakowany. Najbardziej estetycznym rozwiązaniem są zgrzewki foliowe zawierające maksymalnie 10 kg brykietu. Jeśli brykiet jest odpowiednio zapakowany to nie będzie się obsypywał brudząc najpierw samochód, a później podłogę przy kominku.

Brykiet warto wybierać kierując się jego kalorycznością. W tym miejscu chcemy obalić rozpowszechniony mit, mianowicie: JAKOŚĆ BRYKIETU NIE ZALEŻY OD JEGO KSZTAŁTU. Dlaczego o tym mówimy? Wielu osobom dobry jakościowo brykiet kojarzy się z kostką. Jednak nie kształt a gęstość brykietu ma wpływ na jego kaloryczność. Dlatego kupując brykiet sprawdzajmy jego wagę – im cięższy tym wyższa jakość. W przypadku brykietu wartość opałowa jest większa jeśli powstał z trocin drzew iglastych, a nie liściastych, jak to ma miejsce w przypadku ogrzewania tradycyjnego. Kształt brykietu nie ma więc wpływu na długość spalania. Chętnie wybierane są jednak takie, które łatwo ułożyć warstwowo, czyli kostka, ale także brykiet w kształcie wielokątów oraz krótkich krążków.

Życzymy wszystkim posiadaczom kominków komfortowego i estetycznego palenia brykietem.